Thuis ergonomisch werken, hoe doet u dat? 

2020 is voor bijna iedereen een zeer bewogen jaar geweest met veel veranderingen. Zo hebben vele kantoren de deuren moeten sluiten met als gevolg dat de medewerkers thuis een werkplek moesten inrichten. Naast het gemis van collega’s is het voor sommigen lastig om thuis een goede werkplek in te richten en productief te zijn. Echter is het net als op kantoor thuis net zo belangrijk om ergonomisch te werken. Maar wat is een ergonomische werkplek en hoe richt u deze in? Straxs vertelt u er graag meer over!

Wat is een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek is een werkplek waar voldoende rekening gehouden wordt met de ergonomie. Hierbij gaat het om de juiste werkhouding en voldoende (zowel mentale als fysieke) pauzes. Door een werkplek ergonomisch in te richten kunnen klachten voorkomen worden en wordt de productiviteit verhoogd. Hierdoor is het voor iedereen van groot belang de werkplek ergonomisch in te richten!

Thuis ergonomisch werken, hoe richt ik mijn werkplek juist in?

Op de meeste kantoren wordt er rekening gehouden met ergonomie. Dit begint al met de juiste bureau en bureaustoel, en deze op de ideale hoogte instellen. Echter is dit niet voldoende. Het is namelijk niet ergonomisch om de hele dag achter elkaar te zitten. Afwisseling van goede werkhoudingen en voldoende onderbrekingen van het zitten, dat zijn de sleutelwoorden.

Om ook thuis de juiste werkhouding aan te nemen is soms lastig, omdat bij sommigen de verleiding groot is om op de bank of vanuit bed te werken. Probeer dit niet te doen, maar zorg voor een fijne werkplek aan een tafel of bureau! De volgende punten zijn hierbij van belang:

  • Zorg voor een verstelbaar bureau- en bureaustoel;

  • Geef uw rug voldoende ondersteuning;

  • Plaats het beeldscherm op ooghoogte, zodat u recht naar uw scherm kijkt;

  • Ga niet voor een raam zitten, er moet namelijk geen reflectie van het licht op uw scherm te zien zijn;

  • Zorg voor een vast ritme;

  • Wissel genoeg van werkhouding door ieder uur even te staan en/of te bewegen.

Tot slot zijn er natuurlijk nog een aantal andere aspecten die van belang kunnen zijn, waaronder de omgeving en het geluid. Zorg bijvoorbeeld voor een schone werkplek in een rustige omgeving, zodat er geen mogelijkheden zijn om afgeleid te worden!

Meer weten? Inrichtingspartner Straxs staat voor u klaar!

Wilt u meer informatie over thuis ergonomisch werken? Of wilt u voor uw medewerkers ergonomische werkplekken laten inrichten? Neem gerust contact met ons op! Onze interieurspecialisten staan voor u klaar. Lees ook meer over bedrijfsinrichting!

Home Blog Thuis ergonomisch werken, hoe doet u dat?